Mange ejere gennem årene har måttet sande, at samfundet er dynamisk. Pludselig kan omgivelserne ændre sig, og vejeudvidelser, nyt, stort erhvervsbyggeri, vindmøller og elmaster kan lige pludseligt være barske realiteter, så derfor er det altid klogt at sætte sig ind i, hvad der måtte være tinglyst af byrder og servitutter på éns ejendom. 

Ligeledes vil det være klogt at holde sig orienteret om, hvilke lokalplaner kommunen gennemfører. Planloven fastlægger, at kommunalbestyrelsen skal udarbejde en lokalplan før gennemførelsen af større bygge- og anlægsarbejder (herunder nedrivninger). Hvornår der foreligger en større aktivitet beror på kommunalbestyrelsens konkrete vurdering, og en lokalplan skal indeholde oplysninger om formålets med lokalplanen og med dens retsvirkning. Kommunalbestyrelsen udarbejder lokalplanforslaget og vedtager det. Herefter offentliggøres forslaget med tilhørende redegørelse, og på baggrund heraf har offentligheden mulighed for at fremsende indsigelser. De ejere, hvis ejendomme er direkte berørt af en lokalplan, eller hvor forslaget efter kommunalbestyrelsens vurdering har væsentlig betydning for dem, skal samtidig med offentliggørelse af lokalplanforslaget skriftligt underrettes af kommunen. 

Nogle lokalplaner tager sigte på at bevare bebyggelse, beplantning m.v., og disse kaldes populært :

Bevarende lokalplaner

- eller lokalplaner med bevaringsbestemmelser. Formålet med disse planer kan være vidt forskellige fra sted til sted, men fælles for dem alle er, at de indeholder bestemmelser, som indskrænker den enkelte ejers udfoldelsesmuligheder i forhold til den generelle ”lovrammer” på området. I en lokalplan kan typisk stå: ”Lokalplanens formål er at sikre bevaringsværdige miljøer og bygninger, således at skiltning og ændring af eksisterende bygninger sker i harmoni med gadebilledet, og under hensyn til de enkelte bygningers oprindelige arkitektur og byggeskik”.

I nogle tilfælde er en bevarende lokalplan betydelig mere konkret, og der kan eksempelvis være krav om opretholdelse af stråtage og sprossevinduer med kitfals, ligesom der kan være bestemmelser om brug af bestemte farver til kalk og bindingsværk.

Det er uafviseligt, at sådanne bestemmelser i en række tilfælde medfører en fordyrelse af vedligeholdelsen, men det vil være forhold, som man typisk vil være bekendt med, når man køber sit hus. På den anden side oplever man oftest, at de husejere, der er underkastet sådanne vilkår, oftest er glade for bestemmelserne, da de sikrer et attraktivt boligmiljø. 

Vær opmærksom på, at der efter ansøgning undertiden kan dispenseres fra lokalplansbestemmelser, men at det modsat også kan få ubehagelige konsekvenser at overtræde lokalplanbestemmelserne.