Odensevej 2 A
Nørre Lyndelse
5792 Årslev


Knap 15 km syd for Odense imellem landsbyerne Nørre Lyndelse og Nørre Søby ligger komponisten Carl Nielsens Barndomshjem. Carl Nielsen blev født 1865 og døde 1931.

Huset er opført i 1850’erne og fremstår som et lille net og velproportioneret grundmuret og stråtækt hus, som viser at jævne – eller selv fattige - folk førhen byggede smukt og solidt i gode materialer og med respekt for lokal byggeskik. Huset fremstår i dag hvidkalket, men indtil for få år siden var alle fuger malet ultramarinblå.

I 1953 skulle landevejen imellem Odense og Fåborg udvides, og dette hus lå i vejen. Der blev besluttet at nedrive huset, uagtet det har huset landets eneste verdensberømte komponist og var et smukt og velbevaret hus, men en borgergruppe med Fyens Stiftstidendes daværende redaktør, Knud Secher, i spidsen kæmpede for at bevare det. Det lykkedes heldigvis, og huset blev nedtaget sten for sten og genopført 20 meter længere tilbage på grunden.

Ja, man tager sig til hovedet! Desværre er bevidstheden om vor bygningskultur ikke blevet meget bedre siden, og vi må så at sige fortsat kæmpe fra hus til hus.

Siden 1956 har huset været indrettet som museum, og det er en del af Odense Bys Museer.

Med hensyn til åbningstider m.v.v - se eventuelt Museum Carl Nielsens hjemmeside

Carl Nielsens Barndomshjem april 2013 1xCarlNielsensHus2xCarl Nielsens Hus 3x