Kattinge
4000 Roskilde


Når man vil nedrive smukke historiske bygninger i byerne, er det næsten lige så sikkert som amen i kirken, at større eller mindre protestaktioner iværksættes, og ikke sjældent lykkes det for borgerne at redde værdifulde miljøer. På landet og i landsbyerne sker tilsvarende nedrivninger oftest i al ubemærkethed.  Ingen gør noget! Nogle er ligeglade, andre føler sig afmægtige og desillusionerede. Hvor skal man gå hen? Og hvad nytter det?

I den lille idylliske landsby, Kattinge, lige vest for Roskilde ligger en utrolig spændende gammel gård. Det er en 4-længet, sammenbygget arketypisk sjællandsk gård opført i bindingsværk og med stråtag på alle længer. Bindingsværket er på normal sjællandsk vis overkalket. Gårdens bygninger menes at være fra 1600’tallet, og den er hverken fredet eller erklæret bevaringsværdig.

Gården er os bekendt ikke aktuelt nedrivningstruet, men … den trænger til en kærlig hånd, og skal den reddes for eftertiden, er det ved at være på tide!  Skal sådanne redningsaktioner få et heldigt udfald, kræver det et samarbejde mellem både ”lokale” og bevaringsorganisationer udefra.

Kattinge Svinget 71Kattinge Svinget 72Kattinge Svinget 73Kattinge Svinget 74Kattinge Svinget 75